Двама души намират умрял прилеп във Флорида в опакована салата


Пренасянето на беса при поглъщане на инфектирани животински остатъци, както твърдят санитарните власти, е малко вероятно

Двама души от Флорида (Съединените Щати) са намерили неприятна изненада миналата седмица след като са започнали да ядат опакована салата, която са закупили в супермаркет: умрял прилеп "се е промушил" сред техните растения. Останките от животното, които са били изпратени в Центъра за контрол и превенция в страната след като са ударили алармата, не са могли да установят дали бозайникът -при буквално разлагане- е бил носител на вируса на бяса, както са заявили в доклад, публикуван на уеб страницата им. Експертите също са уверили, че "разпространението при поглъщане на останки от инфектирани животни е малко вероятно". Като предпазна мярка, засегнатите ще бъдат подложени на лечение, за да се избегне пренасянето на болестта.

Салатата, която принадлежи на хранителната фирма Фреш Експрес е пристигала пакетирана в чанта с надпис "Organic Marketside Spring Mix" и срока й на годност е бил 14 април. Няколко члена на здравния отдел в града и на CDC вече са започнали разследване, за да изяснят как останките от прилепа са попаднали в опаковка за консумация от хора. От държавната институция са изяснили, че засегнатите не са дали никакъв сигнал за поява на вируса. В днешно време клиентите, които искат, могат да се свържат с хранителната фирма-собственик на приготвянето на салатата за да получат връщане на целия продукт.

Властите са предупредили, че всеки, който се е сдобил с продукта "трябва да се отърве от него" и са подчертали "че не съществува опасност за онези, които изядат салатата и не намерят никаква следа от 'животинска материя'". Партидата от салати е била изтеглена от пазара. Тя е достигнала до рафтовете на няколко търговски центъра на Уолмарт (една историческа хранителна привилегия на страната) намиращи се в магазини в южните градове на Съединените Щати като Алабама, Луизиана или Южна Каролина.

По официални сметки, годишният разход при лечения за диагностиката и контрол на беса в Съединените Щати варира в размер между 245 и 510 милиона долара. В групата на дивите животни са намерени почти 1600 случая на прилепи, които са пренасяли вируса през 2013 г. - последна година, в която има публични данни - намаление от 4,88% съотнесено с предишната година. При хората са се потвърдили 34 пациента в страната, инфектирани с бяс в десетилетието от 2003 до 2013г.

Няма нови жалби за същото оплакване, макар че случилото се във Флорида не е единствения случай на грешка, който се повтаря с определена честота. В Швейцария момиченце на 7 години е намерило презерватив в меню на Макдоналдс през 2012. Три години преди това, в Лондон, мъж е открил мишка при покупка на хляб. След предявяване на иск в съда, делото е приключило с присъда и компанията е била задължена да изплати на клиента 25 000 евро.