Тазманийски дяволи еволюират, за да противостоят на рака, който ги измъчва


Екземплярите от този вид са се намалили през последните две десетилетия заради това заболяване

Т.нар. тазманийски дяволи биха могли да еволюират така че да противостоят на лицевите тумори - смъртоносна болест, която ги е застрашила от изчезване, според изследване, публикувано този вторник в списанието "Nature Communications".

Находките предполагат, че най-древното двуутробно месоядно животно на света се трансформира за кратко време, между 4 и 6 поколения, за да противостои на този вид рак.

Заключенията са били плод на изследване на генетиката на тазманийските дяволи (Sarcophilus harrisii) от различни зони, както преди, така и след като се появи болестта, ръководено от учения Андрю Щорфер и неговите изследователски сътрудници от Държавния Университет във Вашингтон (САЩ).

Туморът, който засяга това австралийско животно, което често се свива от наранявания, нанесени в борба с инфектирани екземпляри, се появява в устата му и увеличава размера си докато причини някои деформации, които му пречат да яде, за да оцелее.

Индивидите от това двуутробно са се намалили с повече от 80 процента в последните две десетилетия заради това заболяване.

Това месоядно е включено в националния списък на Австралия за животни с опасност от изчезване и също така в червения списък на Обединените Нации, като се счита, че за срок от 25 до 35 години може да изчезне.