Как пингвините се борят със студа?


Екип от учени от Университета Ерланге-Нюрнберг(Германия) е открил механизма, който използват императорските пингвини (Aptenodytes forsteri) за да избегнат бялата смърт при много ниски температури. По-специално, както описват в списанието PLoS One, тези животни от Антарктида образуват компактна група и всеки 30 или 60 секунди тези, които се намират навън, започват да се движат по невероятен и координиран начин, за да проникнат във вътрешността на групата, което създава вид вълна в колонията.

За да достигнат до това заключение, изследователите са наблюдавали поведението на пингвините с камери, които са записвали картини на колонията на всеки 1,3 секунди в продължение на няколко часа. Според учените координираното движение на императорските пингвини е толкова хармонично и хитро, че едва може да се наблюдава с просто око.

Императорските пингвини се размножават през антарктичната зима и мъжките се събират, за да запазят телесната топлина и да мътят яйцата си при температури, които могат да бъдат по-ниски от 45 градуса под нулата.