В Долна Калифорния е открит невиждан досега вид паяк-гигант


Califorctenus cacachilensis обитава пещерите на Долна Южна Калифорния, в северната част на страната

Ужасяващ, плашещ, огромен. Изследователи от Музея по естествена История в Сан Диего, заедно с мексикански и бразилски експерти са открили нов вид паяк-гигант в щата Долна Южна Калифорния, в северно Мексико. Califorctenus cacachilensis или паяк-скитник от Сиера де лас Какачилас е почти с размера на тарантула, укрива се в пещери, дълги космясали лапи с цвят на кафе се отделят от жълтия му стомах и когато четирите му чифта очи забият погледа си при заплаха, огромните им зъби показват, че няма да бъдат лесен за побеждаване враг.

"Когато видях паяка за пръв път, ме впечатли размера му", отбелязва изследователката Мария Луиза Хименез в статия от блога си от Музея, в който се обявява откритието. Никога не бях виждала друг такъв. "Подозирах, че нещо ново очакваше да бъде описано", добави специалистката от Центъра за Биологични Изследвания на Североизток".

Паякообразното е било хванато за пръв път през 2013 г. в Какачилас, планинска зона в покрайнините на столицата Ла Пас. В сравнение с други побратимни видове, изследователите предположили, че са били нощни животни и са знаели, че е трябвало да се върнат. Намериха се две дузини паяци с впечатляващ екзоскелет, в пещера, изоставена мина и остатъците от табела на зоната.

Учените са събрали осем индивида за изследването си и са чакали четири години, за да потвърдят откритието. След прегледа на двойки, се е установило не само, че става дума за нов вид, но и за отделен пол, различен от останалите. Откритието е разпространено в мартенския брой на специализираното списание Зоотакса.

Ухапването му е отровно, но изследователите са отхвърлили да е смъртоносно за хората. "Ухапа ме един докато се занимавах с един от тях и още съм жив", заяви Джим Бериан, един от координаторите на изследването. Бериан изясни, че не е изучавал в дълбочина токсичността на отровата, но всичко показва, че не е толкова опасен, колкото амазонската си братовчедка, бразилския паяк-скитник.

Често се намират нови видове паяци, откриват се почти всяка година, но болшинството от тях са или малки или нямат толкова впечатляващи атрибути. Това, което наистина е впечатлило изследователите е размера на Califorctenus cacachilensis, нещо, което не се вижда всеки ден.