Как се обезпаразитяват птици?


Настъпването на пролетта и последващото лято ги кара да пеят повече, а и да бъдат по-радостни. Но също може да ги обезпокои повече. Слънчевите часове са повече и студените и сурови температури на зимата се сменят с по-мек и приятен климат, благоприятстващ размножаването на насекоми и паразити, които могат да засегнат лошо нашите птици. Следователно това е перфектният момент за обезпаразитяване, тъй като самата горещина на тези сезони може да увеличи тяхното неудобство и да засегне лошо душевното им равновесие.

Най-честите са червените въшки, листните въшки и акарите, които обикновено се укриват сред оперението и засягат кожата им. Също така съществуват други вътрешни паразити, които се подслоняват в червата им и създават стомашни проблеми, но има и много повече, които могат да предизвикат неразположение в птицата ни. Затова, както казваме винаги, най-добре е да посетим ветеринар, за да определи какъв паразит засяга нашето животно и как да се пристъпи към обезпаразитяване.

Този специалист ще избере да ни предложи употребата на външни антипаразити (спрейове), които като инсектициди най-накрая ще довършат тези организми и ще предпазят за известно време срещу други. Но също така може да се посъветва употребата на вътрешни антипаразити, които ще добавим към храната им в препоръчаните от ветеринаря дози.

Когато настъпи есента ще трябва да повторим операцията. Препоръчително е да се обезпаразитяват птиците два пъти годишно с пауза от 6 месеца между двете третирания. По този начин ще успеем да задържим настрана неприятните наематели, които са предаватели на много болести, особено на дихателни инфекции.

Освен да обезпаразитим нашите птици, изключително важно е да спазваме висока хигиена в клетката им, като я чистим седмично, както и онези места, където се движат. Ако констатираме, че във вътрешността на клетката им живеят паразити, също така ще трябва да дезинфекцираме и обезпаразитим това пространство, не само срещу тези организми, но и срещу яйцата, които снасят и ларвите, които отглеждат. Затова ветеринарят ще ни посъветва да използваме специални инсектициди за птици, които ще напръскаме в клетката. Освен че ще премахнат живите паразити, също ще изчезнат и яйцата т.е. ще попречат на тяхното размножаване.