Как да диагностицираме и да лекуваме кучешкия артрит?


Кучешкият артрит или дегеративния артрит е възпалението на свръзките на кучетата, заболяване, заради което обвиняват възрастта при изтощаване на хрущялите, но което също така може да засегне по-млади кучета. Причините са няколко: от удар до инфекция. При някои животни болестта има автоимунен произход и тези, които я имат, я развиват по наследство. Също така има кучета, които страдат от нея като следствие от неподходяща диета или от храносмилателна болест (диспепсия). Дори напълняването може да бъде важна предпоставка за да се определи появата на артроза в нашето куче. 

Как се диагностицира кучешката артроза

Има поредица от симптоми, които могат да докажат, че кучето ни страда от артрит. Те са следните:

  • Намалени движения. Както отбелязахме, артритът намалява подвижността на кучетата. Следователно, ако едно куче страда от артроза ще видим, че животното има проблеми, свързани с неговата подвижност, че движенията му са бавни и сковани, че изпитва затруднения да легне или да стане от леглото си, да скача, да бяга и дори да изкачва стълби.
  • Болка. Възпалението на свръзките предизвиква болка в кучето. Освен това може да засегне нервите когато в някои случаи се появяват подутини в крайниците, които притискат нервната му система.
  • Деформация или атрофия. Както се случва при хората, също и артрозата може да причини деформация и атрофия на крайниците.
  • Апатия, тъга. Ограничаването на подвижността кара нашето животно да е в апатично, тъжно, унило състояние.
  • Куцане. С напредването на болестта, освен атрофия и деформация, кучето може да страда и от куцане.
  • Значително намаление на теглото. Артритът обикновено намалява апетита. Затова много кучета, които страдат от тази болежка не ядат или ядат малко, което засяга теглото им и то значително намалява.
  • Хрущене на свръзките. Понякога движението може да дойде придружено от шумове или скърцане заради триенето, което се получава при свръзките.

Как се лекува кучешкия артрит?

Ако забележим, че нашето животно може да страда от тази болест, най-добре е да го заведем на ветеринар, за да ни потвърди болестта и да ни посъветва за най-доброто лечение. Този специалист ще препоръча приемането на противовъзпалителни и аналгетици, за да се преборим със случаите на болка или възпаление.

Също така ще предпише подходяща диета, която да благоприятства за възстановяването на хрущяла особено в онези случаи, при които затлъстяването или храносмилателните проблеми стоят зад артрозата.

Прилагането на топлина е друг лек, който ще ни даде ветеринаря, особено в студените сезони или в дъждовните дни когато кучетата страдат най-много.

Разбира се, ще препоръча животното да си почива и да има удобно пространство, където да може да си почива.

Накрая, специалистът ще може да прецени употребата на витамини, хранителни добавки или кортикостероиди, за да спре изхабяването на свръзките.

Ако тези лечения не подобрят болестта или тя е много сериозна, ветеринарят най-вероятно ще препоръча операция. Така или иначе той е този, който ще прецени дали е необходима и ще предпише процедурите преди и след интервенцията.