Кучето ти те мами


Експеримент доказва, че тези животни умеят да манипулират хората, за да получат храна.

Науката не спира да добавя доказателства за това колко интелигентни са кучетата. Няма да казваме, че само им липсва да проговорят, но се е доказало, че разбират някои от нещата, които им казваме, че интерпретират нашите душевни състояния, че показват някаква емпатия... и че знаят как да ни измамят когато им изнася.

Действително, експеримент, ръководен от Мариане Т.Е. Хеберлейн от отдела за Еволюционна биология от университета в Цюрих доказва, че Canis familiaris (домашното куче) умее да използва т.нар. "тактична измама", за да се сдобие с храна.

Кучешки стратези

Учените достигнаха до такова заключение след като подложиха група кучета от различен пол, раса и възраст на изпитания, при които са взаимодействали с три човешки същества: собственика им, който винаги е помагал на животното и две други, които са се запознали с тях малко преди тестовете: първият (ще го наречем "кооператора"), който винаги дава на кучето скрита в съд храна и друг, който винаги пази храната за себе си и се превръща в "състезател" в очите на кучето.

Хеберлайн и колегите й обясняват експеримента по следния начин: "Кучетата са имали избор да водят по един от двамата непознати към три потенциални източника на храна: кутия, която съдържа любима храна на животното; друга с такава, към която то е било безразлично и трета винаги празна. След това кучето винаги е имало възможността да води господаря си до някое от местата с храна. По този начин животното би се облагодетелствало от измамата на своя съперник, защото научава, че след това е имало друга възможност да получи любимата си хапка от господаря си".

Какво са наблюдавали биолозите? В присъствие на сътрудника, който ги е придружавал, кучетата почти винаги са го водили до кутията, където се е криела предпочитаната от тях храна. Когато е бил съперника им, животните обикновено са го водили до празния съд, защото са знаели, че след това ще дойде господаря им и ще им даде храна.

Резултатите доказват, че тези будни кучета са различавали хората сътрудници от съперниците, и че нагаждат поведението си според тази разлика. Били са способни да се облагодетелстват от "тактичната измама" и да използват прикритието обмислено и заучено, за да постигнат целите си.