Защо котката ми яде само средата на храната си?


Много хора, които съжителстват с котки сигурно са наблюдавали това странно поведение, макар че вероятно има и други, които не знаят за какво говорим.

Всяка котка е един свят, но в този случай не става въпрос за котешка личност, а за характеристиките на купичката. Често нашето коте започва да иска настоятелно повече храна и когато напълним съда, откриваме с изненада, че все още му остава храна и всичко се е събрало по ръбовете, като оставя празен кръг в центъра.

В днешно време котките са завоювали интернет, купичката и ръбовете, пълни с храна е една от най-срещаните картини в суперкатегорията на глупостите на "котешката логика".

Извън тази странна и неразбираема логика, която приписваме на котките, причината за това поведение обикновено е прекалено тясната хранилка, прекалено дълбоката или с прекалено високи ръбове.

Мустаците на котките им служат за сензори, те са един от главните инструменти, които имат за възприемане на света и са страшно чувствителни. По тази причина една много тясна хранилка или с високи ръбове може да се окаже неудобна за животното, особено когато яде храна, намираща се във външната част, тъй като неговите мустаци могат да докоснат съда и да предизвикат стрес у него.

Така че ако котето Ви поиска храна преди да е изпразнило купичката си, не се осланяйте на котешката логика и му потърсете нова купичка.