Тайван забранява консумацията на кучешко и котешко месо


Новият закон, одобрен от законодателната власт увеличава глобите и присъдите за онези, които търгуват, консумират или притежават месо от тези животни

Тайван ще се превърне след няколко седмици в първата азиатска държава, която изрично забранява консумацията на кучешко и котешко месо на територията си. Законодателната власт на острова е одобрила този вторник изменение на Закона за защита на животните, който забранява убиването на тези два вида домашни любимци с цел консумация на месото им. Също така увеличава наказанията за онези, които нарушат закона и търгуват с този продукт. Те биха могли дори да свършат между решетките.

Реформата, която ще трябва да бъде одобрена от Тайванската изпълнителна власт и подписана от президентката постановява присъда до две години затвор и глоба от 200.000 до 2 милиона тайвански долара (приблизително между 6.000 и 60.000 евро) за тези, които малтретират тези животни или търгуват с месото им. Преди това изменение, наказанията за умишлена злоупотреба, които причиняват сериозни наранявания, увреждания на жизненоважни органи или смърт са били много по-малко. В по-сериозните случаи и при рецидив, времето между решетките може да достигне пет години. Освен това в случая на кучетата и котките, преди само се считаше за престъпление тяхното пожертване и продажба, но не и консумацията им.

Веднага щом законът влезе в сила, тези които ядат кучешко или котешко месо ще бъдат наказани с глоба между 1500 и 7700 евро. И правителството на острова си запазва правото да публикува имената и снимките на осъдените за тези престъпления, заедно с тяхното досие, според информация на тайванската агенция CNA.

Друга промяна забранява шофьорите на коли и мотори да откачат тези животни от каишката докато превозното средство се движи, под заплаха от глоба между 90 и 460 евро.

Ако ли пък преди десетилетия консумацията на кучешко месо е било нещо обичайно в Тайван - макар и не масово - жителите на острова се отнасят с тях в днешно време "като с ценни членове на семейството", съобщава CNA. Президентката Цай Инг-Вен е известна защитничка на животните и е обещала в предизборната си кампания да вземе допълнителни мерки за тяхното предпазване. Цай има две котки, станали много популярни в Тайван след като са били заснети няколко пъти по време на предизборната им кампания и когато е станала президентка е приютила три кучета.

В последните години, няколко случая на жестокост с животните са възмутили тайванците. През 2016 г. видео на няколко войници във военна база на острова е показала как са завързали за верига куче докато го оставят да умре, за да се изгаврят след това с животното и да хвърлят тялото му в морето. Откликът е бил толкова голям, че министърът на отбраната е трябвало да излезе и да помоли за прошка, заради случката. Гражданите тогава вече са се застъпили за по-сурово законодателство в тази област.

С отмяната на консумацията на кучешко и котешко месо и приемането на тези животни за домашни любимци, властите от други азиатски народи се движат в същата посока, в която и Тайван, макар че никоя страна не е стигнала до степен да забрани консумацията. В Южна Корея, няколко местни администрации са издали закон за избягване на търговията с това месо. В Хон Конг пожертването на тези животни е забранено, но не и консумацията му. Континентален Китай, от друга страна продължава да бъде голямото бойно поле на животинските организации, въпреки че всеки път все по-малко хора ядат кучешко или котешко месо. Отделни празници като Юлин, които са доста спорни и с голямо преследване в и извън границите пречат да се подобри имиджа на страната като защитник на животните.